Tartozom egy vallomással: minden formában szeretem a cukkinit, ezért minden évszakban fogyasztom.
Miért szeretem a cukkinit?
- mert egészséges és finom, az alakbarát ételek egyik királynője,
- mert könnyen és gyorsan el lehet készíteni,
- mert semleges íze miatt sokféle ételben felhasználhatom, fűszerekkel változatos ízhatásokat érhetek el.
A cukkini a kabak termésű növények családjához tartozik, a tök és az uborka szerelméből született. A cukkini termése 10-30 cm hosszú, lehet zöld vagy sárga. Főszezonja májustól októberig tart, de manapság már egész évben frissen kapható.
Cukkini és az egészséges karcsúság
Alacsony energiatartalma (32 kcal/100 g) miatt igazi karcsúsító élelmiszer, megfelelő elkészítés mellett még gyógydiétákban is van helye. A cukkini 91%-a víz, ezért segít az élettani folyadékmennyiség elfogyasztásában.
Zsírtartalma elhanyagolható (0,4 g/100 g), 1,5 g/100 g fehérjét és 5,3 g/100 g szénhidrátot tartalmaz. Magas nátrium és foszfortartalma mellett még káliumot, cinket, magnéziumot, kalciumot és vasat, A-, B1-, B2-, B6-, C-vitamint, niacint is találunk benne. A tápanyagok jó része a héjában található, ezért előnyösebb alapos tisztítás után hámozatlanul, sőt a magokat is bennhagyva fogyasztani, ezt a zsenge példányokkal minden további nélkül megtehetjük. Élelmi rost tartalma 2,4 g/100 g. Glikémiás indexe és glikémiás telítettség értéke alacsony, erősen lúgosító hatású élelmiszer.
Enyhe hashajtó hatása miatt jól rendezi a székrekedést, puffadást nem okoz. Vízhajtó tulajdonsággal is rendelkezik, ezért salaktalanító napokon is hasznát vehetjük. Jó antioxidáns-forrás, csökkenti a káros sejtmutációk kialakulási kockázatát. Ha nyersen, vagy rövid ideig főzve esszük meg, ezeket a hasznos antioxidánsokat veszteség nélkül bekebelezhetjük. Előnyös tulajdonságai miatt nagyobb mennyiségeket is ehetünk belőle, megóv az éhezés-érzéstől.
Mit készíthetünk cukkiniből?
A cukkinit sokféleképpen készíthetjük el: leves, zöldségkrém, pástétom, saláta, egytál étel, zöldségköret, grillezett vagy töltött cukkini. Használhatjuk hús helyettesítésére. Készíthetünk belőle salátát, savanyúságot, főzeléket. Lehet rétes vagy palacsinta tölteléke, sütemények alapanyaga. A fűszerek közül jól passzol hozzá a kapor és a petrezselyem a vöröshagyma, a fokhagyma, a kakukkfű, a bazsalikom, az oregánó.
Friss kommentek