A mediterrán étrend halakban, olajos magvakban, zöldségekben és gyümölcsökben gazdag, egészséges táplálkozást jelent. A mediterrán diéta szív- és érrendszerre gyakorolt pozitív hatását már számos korábbi tanulmány igazolta, az eddigi vizsgálatok azonban többnyire idősekre, bizonyos betegségben szenvedőkre vagy a mediterrán országok népeire korlátozódtak.
A Harvard Egyetem szakértői amerikai tűzoltókból álló, nagy létszámú minta alapján kutatták a mediterrán étrend hatását a szív- és érrendszeri problémák kialakulásának veszélyére.
A vizsgálat különlegessége, hogy ez az első olyan értekezés, amely egyesült államokbeli dolgozó felnőttek körében vizsgálja a mediterrán étrend egészségügyi hatásait.
„Eredményeink gyarapítják a mediterrán diéta előnyeit alátámasztó tudományos munkák sorát, a testmozgás és a testsúly figyelembe vételével” – magyarázta a kutatásban részt vevő Stefanos Keles professzor.
Miért a tűzoltókat választották a vizsgálat alanyául? Azért, mert az amerikai tűzoltóknál nagyon magas az elhízás, valamint más szív- és érrendszeri kockázatot jelentő tényezők előfordulásának aránya.
A vizsgálatban a szakértők 780 férfi tűzoltó életmódbeli és táplálkozási szokásaira vonatkozó adatait gyűjtötték össze. A mintába került tűzoltók az USA közép-nyugati részén éltek.
A vizsgálat során a tudósok megalkották az úgynevezett módosított Mediterrán Diéta Pontszámot (mMDS), így lehetőség nyílt az étkezési szokások egységes pontrendszer szerinti értékelésére.
A módosított Mediterrán Diéta Pontszám 10 kérdéskörre adott pontszámok összegéből adódik össze, és minél magasabb a pontszám, annál egészségesebb az életmód.
Kérdéskör | Pontszám | |
1. | a gyors/vagy házhoz szállításos étkezések fogyasztási gyakorisága | 0-4 |
2. | hetente fogyasztott zöldség és gyümölcs mennyiség | 0-8 |
3. | édesség/édes desszert fogyasztási gyakorisága | 0-4 |
4. | főzés olívaolajjal vagy zsírral | 0-4 |
5. | olajban sült étel fogyasztási gyakorisága hetente | 0-4 |
6. | kenyér/péksütemény fogyasztási gyakoriság finomított kontra teljes kiőrlésű | 0-4 |
7. | tengeri hal fogyasztási gyakoriság | 0-4 |
8. | alkoholos ital fogyasztás étkezés alkalmával | 0-4 |
9. | átlagos heti alkoholfogyasztás | 0-4 |
10. | borfogyasztási gyakoriság | 0-2 |
Azok a tűzoltók, akik a leginkább alkalmazták a mediterrán diétát az életmódjukban, 35 %-al alacsonyabb metabolikus szindróma ,valamint szív-és keringési betegség kockázatnak örülhettek.
Mi jellemzi leegyszerűsítve a metabolikus szindrómát?
- megnövekedett derékbőség (haskörfogat)
- magas triglicerid-szint
- alacsony HDL (védő) koleszterinszint
- magas vérnyomás
- emelkedett vércukorszint.
A mediterrán diétát legelkötelezettebben folytató,tehát legmagasabb mMDS pontszámot kapó tűzoltók hízási kockázata is mérséklődött, mégpedig 43 %-al a legalacsonyabb pontszámot kapó vizsgáltakhoz képest.
A korábbi felmérésekkel megegyezően ez a vizsgálat is feltárta, hogy az elhízott tűzoltók több gyorsételt és cukros üdítőt fogyasztottak rendszeresen.
„Eredményeink szerint a mediterrán étrend rendkívül előnyös egészségügyi szempontból a fiatal dolgozó korosztály számára is” – magyarázta a kutatást vezető Justin Yang.
Ez azt jelenti, hogy a stresszes munkakörökben dolgozó, vagy a hétköznapi stresszt kevésbé jól kezelő felnőtteknek még inkább oda kell figyelniük az egészséges életmód és egészséges táplálkozási szokások kialakítására, ha le akarnak számolni súlyfeleslegükkel, és mérsékelni akarják a metabolikus szindróma és a szív- és érrendszeri betegségek előfordulásának kockázatát.
(Forrás:http://www.plosone.org/article/info%3Adoi%2F10.1371%2Fjournal.pone.0087539)
Friss kommentek