medifat_banner_1.jpg

Címkék

2012.július (1) 2013.augusztus (3) 2013.december (2) 2013.július (6) 2013.június (3) 2013.november (2) 2013.október (2) 2013.szeptember (3) 2014.április (3) 2014.február (2) 2014.június (1) 2014.szeptember (1) 2014. február (2) 2014. szeptember (1) 2014 február (1) 2015.február (1) 2015. február (1) aerob edzés (1) afrodiziákum (1) alak-trend (1) alakbarát (5) alkohol (1) alkoholfogyasztás (1) anorexia (1) anorexia nervosa (1) antioxidáns (1) aorta aneurizma (1) app (1) applikáció (1) aranyér (1) bizalom (1) BMI (5) bulimia (1) cellulit (1) cellulit-képződés (1) Coca-Cola (1) csirkemell (1) cukkini (3) cukorbetegség (2) dehidráció (1) derék/csípő arány (1) diabetes mellitus (1) diéta (1) dinnyediéta (1) Ducan-diéta (1) edzés (1) edzésterv (1) edzés hatásfoka (1) egészséges karcsúság (5) egészséges testsúly (1) egészségügy (1) egytálétel (1) elektrolipolízis (1) életstílus (1) élettani súlygyarapodás (1) elhízástudomány (1) elhízott (1) elhízott kamasz (1) energiatöbblet (1) étcsokoládé (1) étkezési sebesség (1) evészavar (1) exorexia (1) extra kalória (1) fahéj (1) fatorexia (2) fehérjében gazdag étrend (1) férfi fogyás (1) fitness (1) fitoösztrogén (1) fittség (1) fogyás 40 felett (2) fogyókúra (2) fokhagyma (2) folyadékfogyasztás (2) folyadékszükséglet (1) fűszer (1) futás (1) gasztroblog (3) glikémiás index (1) glikémiás telítettség (1) görögdinnye (1) gyaloglás (1) gyermekkori elhízás (1) gyógydiéta (2) gyors evés (1) gyümölcsfogyasztás (1) gyümölcslé (1) habzsolás (1) haskörfogat (3) HEARTY tanulmány (1) heti energiaszükséglet (1) hétvégi habzsolás (1) hírek (1) hízás (2) hozzáadott cukor (1) ideális testsúly (3) inverz anorexia (1) izomdiszmorfia (1) jojó szindróma (1) jymmin (1) kalóriabevitel (1) kalória számlálás (1) karácsony (1) kávé (1) kerékpározás (1) kocogás (1) koffein (1) komment (1) konyhatündér (1) kovászos (1) kumarin (1) lecsó (1) leves (2) low carb (1) low fat (1) MediFat (1) mediterrán diéta pontszám (1) mediterrán étrend (1) medvehagyma (1) menopauza (1) metabolikus szindróma kockázat (1) mozgás (1) music-feedback (1) napi folyadékbevitel (1) narancsbőr (1) (1) nyári étel (1) nyári recept (2) obezitológia (1) obezitológus szakorvos (1) olajspray (1) olívaolaj (1) omlett (1) ORAC-érték (1) ortorexia (1) orvosi kivizsgálás (1) Őszi fogyókúra (1) paleolit étrend (1) paprika (1) paradicsom (1) rágás (1) recept (1) rejtett elhízás (1) repceolaj (1) rezisztencia edzés (1) rozmaring (1) ruhaméret (1) sárgadinnye (1) sárgarépa (1) sport nézése (1) szarkopénikus elhízás (1) székrekedés (1) személyi edzés (1) szív- és keringési betegség kockázat (1) tanorexia (1) tartósítószer nélkül (1) tartós fogyókúra (1) tavaszi tisztítókúra (1) télire (1) testalkat (4) testkép (3) testképzavar (1) testkörfogat (1) testösszetétel (4) testzsír-százalék (1) testzsír százalék (1) tojás (2) triptofán (1) túlsúlyos (1) uborka (1) vágyfokozó ételek (1) Valentin nap (1) vércsoport (1) vesekő (1) virtuális (1) víz (1) vöröshagyma (2) xenoösztrogén (1) zene-visszacsatolás (1) zöldborsó (1) zöldpaprika (2) zöldséglé (1) zsírraktár (1) Címkefelhő

Friss kommentek

Alakdoktor Blogszabályzat

aug28

Kovászos uborka tartósítószer nélkül télire

koviubi.JPGNagyon szeretem a kovászos uborkát. Nemcsak nyáron, hanem ősszel és télen is szívesen ropogtatom hús- vagy tojásételek mellé köretként, vagy akár magában is. Tavaly nyáron barátnőm éttermében ettem először kovászos uborka levest, és ez a hideg finomság azóta is a kedvenceim közé tartozik. A kovászos uborka ráadásul alakbarát étel, hiszen kiválthatjuk akár a pörkölt, akár a sült hús tészta, burgonya vagy rizs köretét a sokkal egészségesebb és kalóriaszegényebb kovászos uborkával. A kovászos uborka leve pedig jótékonyan megmozgatja a beleket, akár önmagában is fogyaszthatjuk a székrekedés leküzdésére. A kovászos uborka a legtöbb diétába belefér, a candida diétát tartóknak viszont nélkülözniük kell.

Nyáron édesanyám többször készít nagy adag koviubit, augusztus vége felé pedig már télire is raktároz.

Édesanyám kovászos uborkája

Hozzávalók:

  • 3 - 4 kg kovászolni való uborka
  • kb. 15 gerezd fokhagyma
  • 4 csokor friss, zöld kapor
  • néhány db szőlőlevél
  • néhány szem egész bors
  • teljes kiőrlésű, kovásszal készült kenyér
  • víz
  • néhány steril gézlap (gyógyszertárban kapható)

Kell még: nagyobb és kisebb befőttes üvegek fedéllel, nagyobb és kisebb tányérok

Anyukám a kovászolni való uborkát mindig a piacon, frissen, őstermelőktől veszi.

Honnan lehet tudni, hogy az uborka friss? Onnan, hogy ha megsimítjuk, apró szőröket érzünk rajta. Ha már sokan végigtapogatták (a boltokban kapható uborka ilyen), akkor a felszíne már sima, nem szúr.

A piacolás után jöhetnek az üvegek. Előbb alaposan el kell mosogatni őket, majd forró vízben fertőtleníteni  (a fedélről se feledkezzünk meg), az eltörölgetést pedig mellőzzük.

A nagyjából egyforma, kisebb méretű uborkákat makulátlan tisztaságúra kell sikálni folyó víz alatt, körömkefével. Az uborkák két végét vágjuk le, és ellenőrizzük, keserű-e  az uborka vége, amelyik igen, azt dobjuk ki. Minden uborkát hosszában vágjuk be, de ne érjen el a vágás az uborka végéig, így nem esik szét, de átjárja az uborkát a kovászos lé.

Alaposan mossuk meg a kaprot, szőlőlevelet is. A fokhagymát pucoljuk meg, mossuk meg.

A teljes kiőrlésű, kovásszal készült kenyérből vágjunk szeleteket, pirítsuk meg kicsit, és 1-1 szeletet csomagoljunk 1-1 „gézbatyuba”.

Egy nagy edényben kezdjünk el vizet forralni, majd amikor felforrt, adjunk hozzá literenként 1 evőkanál konyhasót, és keverjük össze, majd hagyjuk kicsit hűlni.

 Az uborkákat a nagy üvegekbe kell berakni. Ehhez az üveget elfektetjük (mintha hajómodellt akarnánk beépíteni az üvegbe), az üveg aljára egy csokor kapor kerül, majd jöhetnek az ubik, jó szorosan egymás mellé rakva. Egy-egy sor megrakása után néhány fokhagymagerezdet is nyomogassunk be az uborkák közé (egy nagy üvegbe összesen 6-8 gerezdnél több nem kell), és fél csokor kaporral zárjuk a sorokat. Az utolsó sor uborka berakásához felállítjuk az üveget és így pakolunk tovább, akár fektetve is rakhatjuk az uborkákat, fő a jó térkihasználás.

Ezt követően indulhat az üvegek felöntése a még jó meleg sós vízzel, és ha majdnem tele vannak,  minden üveg tetejére tegyünk egy szelet gézbatyuba csomagolt pirított  kenyeret.  Öntsünk hozzá még annyi sós vizet, hogy a batyuk is víz alá kerüljenek.

Az üvegeket takarjuk le egy kistányérral, és tegyük meleg helyre. Nem kell direkt napsugárzást kapnia az uborkáknak, mert akkor túl gyorsan kovászolódnak, fontosabb az egyenletes, legalább 25 fok körüli meleg, így 3-4 nap alatt beérik. Ha közben elromlik az idő, vagy éjjel hidegebb van, bevihetjük az üvegeket a meleg lakásba. Az üvegeket rakjuk egy nagyobb mélytányérra vagy tálcára, mert az érési folyamat során kifolyik az üvegből a víz. Ha nagyon meleg van, a kenyér körül fehér hab is képződik. Ha sok víz folyik ki, akkor a fenti arányban elkészített meleg sós vízzel öntsük tele az üveget.

Mikor van kész az koviubi? Ha a lé fehéres színű és zavaros, az uborkák pedig a zöld színről sárgás-barnás színre váltottak, akkor kész, ekkor jön a második fázis..

Készítsük elő a kisebb üvegeket a betöltésre. Előbb alaposan mosogassuk el őket, majd forró vízben főzzük ki  fertőtlenítés céljából a fém fedéllel együtt.  A vízből kivéve tegyük csepegtetőre, az eltörölgetést pedig mellőzzük. Az üvegeknek patikai tisztaságúnak kell lenni, ha télire akarunk uborkát eltenni!

Vegyük ki az elkészült kovászos uborka tetejéről a gézbatyus kenyeret, dobjuk ki, aztán a levet szűrjük át szűrőn, amibe szintén gézlapot raktunk, hogy ne maradjon a lében semmilyen pici darabka sem. Az uborkákat, fokhagyma gerezdeket egyenként mossuk le, rakjuk át őket több kisebb üvegbe, majd öntsük fel  színültig a leszűrt kovászos lével.

 Ha télire tesszük el az uborkát, a levet egy rottyanásig forraljuk fel, kicsit hagyjuk hűlni, majd még melegen, de már nem forrón öntsük fel a megtöltött kisebb üvegeket színültig a lével. Vigyázzunk, mert ha hideg üvegbe merjük a forró levet, szétpattanhat az üveg, ezért jó, ha még az üveg is meleg-langyos, és a levet is hagytuk kicsit hűlni. Az üvegekre precízen csavarjuk rá a fedelüket, majd 15-20 percre fordítsuk fejre az üvegeket, aztán fordítsuk talpra, és hagyjuk kihűlni. A kihűlt üvegek mehetnek a spájzba, a pincébe, minél hűvösebb helyre. Amelyik üvegből 1 hónapon belül enni akarunk, vagy amelyiket már felbontottuk, azt tartsuk hűtőben.

Így hozzájutottunk egy jó kis adag kovászos uborkához, ami jó szolgálatot tesz pl. akkor is, ha éhesek vagyunk, de nincs idő főzni. Vegyünk a boltban egy adag grillcsirkét, vagy üssünk fel 1-2 tojást egy gyors tükörtojáshoz vagy rántottához, tegyük mellé a koviubinkat, és már ehetünk is egy finom, egészségesen karcsúsító ételt!

A bejegyzés trackback címe:

https://alakdoktor.blog.hu/api/trackback/id/tr555481544

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása