A hír:
A Torontói Egyetem kutatói a PLoS One februári számában megjelent tanulmányukban kimutatták, hogy a népszerű, vércsoport szerinti étrend hátterében álló elmélet hibás.
A vércsoport szerinti étrend a Peter D'Adamo természetgyógyász által írt Eat Right for Your Type című bestsellerének köszönhetően vált népszerűvé, 60 nyelvre fordították le és világszerte 7 millió példány fogyott el a könyvből.
A diéta hátterében álló elmélet szerint az AB0 vércsoportnak illenie kell az őseink étkezési szokásaihoz, és a különböző vércsoportú emberek másképp dolgozzák fel a táplálékot.
„A kutatásban részt vevő 1455 vizsgált személy adatai alapján nem találtunk olyan bizonyítékot, ami alátámasztaná a vércsoport szerinti étrend elméletét. Az a mód, ahogyan az egyének reagálnak ezen étrendek bármelyikére, egyáltalán semmilyen összefüggésben nem áll a vércsoportjukkal, csupán attól függ, mennyire képesek kitartani egy ésszerű vegetáriánus vagy szénhidrátban szegény diéta mellett.” – nyilatkozta a kutatás vezetője, Dr. Ahmed El-Sohemy.
A kutatók kimutatták, hogy a négy vércsoport (A, B, AB és 0) szerinti étrend és az egészségügyi jelzők közötti összefüggés teljesen független az egyének vércsoportjától.
A Torontói Egyetem többségében fiatal és egészséges emberek populációját vizsgálta, akik részletes adatokat közöltek étrendjükről, és éhgyomri vérmintával szolgáltak, amiből a szakértők izolálták a DNS-t, és meghatározták AB0 vércsoportjukat, valamint az olyan kardiometabolikus kockázati tényezőiket, mint az inzulinszint, a koleszterinszint és a trigliceridszint. A kutatók az Eat Right for Your Type könyvben felsorolt élelmiszerek alapján számították ki az étrendi pontszámokat, hogy meghatározzák a relatív adherenciát a négy vércsoport szerinti étrend mindegyikéhez.
El-Sohemy elmondta, hogy korábban semmilyen tudományos bizonyíték nem volt az elmélettel kapcsolatban, sem pozitív, sem negatív. „A mostani kutatásnak köszönhetően azonban már magabiztosan kijelenthetjük, hogy a vércsoport szerinti étrend elmélete hibás” – összegezte a kutató.
Az American Journal of Clinical Nutrition szaklapban tavaly megjelent széles körű áttekintés szintén nem talált bizonyítékot a vércsoport szerinti étrend alátámasztására, és szerzői megfelelő tudományos kutatások elvégzésére szólítottak fel a témában.
(Forrás: Medipress, ill. PLoS One, http://www.plosone.org/article/info%3Adoi%2F10.1371%2Fjournal.pone.0084749)
A kommentár:
A Vércsoport-diétát Peter D’Adamo természetgyógyász dolgozta ki 1996-ban, azóta nagyon népszerű fogyókúrás módszernek számít, és több újabb fogyókúrás és sporttáplálkozási módszer alapjául is szolgál.
D’Adamo elmélete az embereket a vércsoportjuk alapján 4 táplálkozási típusba sorolja.
D’ Adamo szerint ugyanazokra az élelmiszerekre vércsoportjától függően mindenki másképp reagál. Például ugyanattól az ételtől van, aki hízik, és van, aki fogy. Az elmélet szerint az ételek emésztés közben az adott vércsoportra jellemző antigénekkel találkoznak, amelyekkel reakcióba is lépnek.
A vércsoportnak megfelelő táplálkozás segíti a szervezet egészséges működését. Ha a vércsoport és a táplálkozás nem egyezik, különféle tünetek lépnek fel, pl. hízás, puffadás, székrekedés, fejfájás, egyéb emésztési problémák.
A Vércsoport diéta 3 élelmiszer csoportot alakít ki a szervezetre gyakorolt hatás alapján:
- Hasznos: ezeket érdemes leggyakrabban fogyasztani
- Semleges: táplálóak, de hatásuk semleges a szervezetre
- Káros: kerülendő élelmiszerek
D’Adamo 4 fajta étrendet állított össze a 3 élelmiszer csoportból a négy vércsoportnak megfelelően. Minden vércsoporthoz részletes élelmiszer lista tartozik, ezek összefoglalását olvashatja itt.
Az egyes vércsoport típusok jellemzői:
O vércsoport: a vadászok.
Az ősemberre jellemző táplálkozási típus. Az előírások a Paleo diétához nagyon hasonlóak.
A 0-s vércsoportúaknak igen magas a fehérjeszükséglete, sok fehérjedús ételt kell fogyasztaniuk hús, hal, tenger gyümölcsei formájában. Az emésztés jó hatásfokú, a O-ás gyomor hatalmas adag húsokat is képes megemészteni. A fehérjék mellett bizonyos zöldségek és gyümölcsök is fogyaszthatók. Nem ajánlottak a gabonafélék, cukortartalmú ételek, tejtermékek, hüvelyesek.
A vércsoport: a földművelők.
Amikor az ősember letelepedett, az ember több zöldségfélét és gabonát termelt és fogyasztott.
Az A-s vércsoportú emberek földművelő típusúak, akikre a halakkal kiegészített vegetáriánus táplálkozás jellemző, tehát sok zöldség, bizonyos gyümölcsök mellett csak kis mennyiségű húst fogyaszthatnak.
Az A-s vércsoportúak jól emésztik a gabonákat, zöldségeket. Az étrendben hangsúlyosak a hüvelyesek, a salátafélék, a gyümölcsök és az olajos magvak. Nem ajánlott a sok hús, a tejtermékek, ezektől az A-s felpuffad.
B vércsoport: a nomádok (állattenyésztők).
A B vércsoportú emberek nomád típusúak, ez a legkiegyensúlyozottabb, vegyes táplálkozást folytató típus.
A B vércsoportú ember szinte mindent megehet, csak a mennyiségekre kell figyelni. Ajánlott a vörös húsok (marha, sertés stb.) és a tej fogyasztása. Szintén ajánlott a vadhús, gabonafélék, hüvelyesek, salátafélék, zöldségek, gyümölcsök fogyasztása.
AB vércsoport: a földművelők és nomádok keveredéséből jött étre.
Az AB vércsoportúak lényegében mindent fogyaszthatnak, de csak kisebb adagokban.
Éppen ideje volt, hogy hogy a több millió ember által kipróbált vércsoport diéta tudományos vizsgálata megtörtént.
A tanulmány a vércsoport diéta szív- és keringési, illetve ún. kardiometabolikus (szív- és anyacsere) hatásait vette górcső alá. A vizsgálat alapján kiderült, hogy a halakkal kiegészített vegetáriánus, illetve a low carb jellegű diétát folytatók bizonyos vizsgált paraméterei kedvező irányban változtak.
A változás azonban az adott étrendtől, és nem a vércsoporttól függött (pl. akkor is, ha a B vércsoportú alany az A vércsoport számára előírt, vegetáriánus jellegű diétát folytatta).
Friss kommentek