medifat_banner_1.jpg

Címkék

2012.július (1) 2013.augusztus (3) 2013.december (2) 2013.július (6) 2013.június (3) 2013.november (2) 2013.október (2) 2013.szeptember (3) 2014.április (3) 2014.február (2) 2014.június (1) 2014.szeptember (1) 2014. február (2) 2014. szeptember (1) 2014 február (1) 2015.február (1) 2015. február (1) aerob edzés (1) afrodiziákum (1) alak-trend (1) alakbarát (5) alkohol (1) alkoholfogyasztás (1) anorexia (1) anorexia nervosa (1) antioxidáns (1) aorta aneurizma (1) app (1) applikáció (1) aranyér (1) bizalom (1) BMI (5) bulimia (1) cellulit (1) cellulit-képződés (1) Coca-Cola (1) csirkemell (1) cukkini (3) cukorbetegség (2) dehidráció (1) derék/csípő arány (1) diabetes mellitus (1) diéta (1) dinnyediéta (1) Ducan-diéta (1) edzés (1) edzésterv (1) edzés hatásfoka (1) egészséges karcsúság (5) egészséges testsúly (1) egészségügy (1) egytálétel (1) elektrolipolízis (1) életstílus (1) élettani súlygyarapodás (1) elhízástudomány (1) elhízott (1) elhízott kamasz (1) energiatöbblet (1) étcsokoládé (1) étkezési sebesség (1) evészavar (1) exorexia (1) extra kalória (1) fahéj (1) fatorexia (2) fehérjében gazdag étrend (1) férfi fogyás (1) fitness (1) fitoösztrogén (1) fittség (1) fogyás 40 felett (2) fogyókúra (2) fokhagyma (2) folyadékfogyasztás (2) folyadékszükséglet (1) fűszer (1) futás (1) gasztroblog (3) glikémiás index (1) glikémiás telítettség (1) görögdinnye (1) gyaloglás (1) gyermekkori elhízás (1) gyógydiéta (2) gyors evés (1) gyümölcsfogyasztás (1) gyümölcslé (1) habzsolás (1) haskörfogat (3) HEARTY tanulmány (1) heti energiaszükséglet (1) hétvégi habzsolás (1) hírek (1) hízás (2) hozzáadott cukor (1) ideális testsúly (3) inverz anorexia (1) izomdiszmorfia (1) jojó szindróma (1) jymmin (1) kalóriabevitel (1) kalória számlálás (1) karácsony (1) kávé (1) kerékpározás (1) kocogás (1) koffein (1) komment (1) konyhatündér (1) kovászos (1) kumarin (1) lecsó (1) leves (2) low carb (1) low fat (1) MediFat (1) mediterrán diéta pontszám (1) mediterrán étrend (1) medvehagyma (1) menopauza (1) metabolikus szindróma kockázat (1) mozgás (1) music-feedback (1) napi folyadékbevitel (1) narancsbőr (1) (1) nyári étel (1) nyári recept (2) obezitológia (1) obezitológus szakorvos (1) olajspray (1) olívaolaj (1) omlett (1) ORAC-érték (1) ortorexia (1) orvosi kivizsgálás (1) Őszi fogyókúra (1) paleolit étrend (1) paprika (1) paradicsom (1) rágás (1) recept (1) rejtett elhízás (1) repceolaj (1) rezisztencia edzés (1) rozmaring (1) ruhaméret (1) sárgadinnye (1) sárgarépa (1) sport nézése (1) szarkopénikus elhízás (1) székrekedés (1) személyi edzés (1) szív- és keringési betegség kockázat (1) tanorexia (1) tartósítószer nélkül (1) tartós fogyókúra (1) tavaszi tisztítókúra (1) télire (1) testalkat (4) testkép (3) testképzavar (1) testkörfogat (1) testösszetétel (4) testzsír-százalék (1) testzsír százalék (1) tojás (2) triptofán (1) túlsúlyos (1) uborka (1) vágyfokozó ételek (1) Valentin nap (1) vércsoport (1) vesekő (1) virtuális (1) víz (1) vöröshagyma (2) xenoösztrogén (1) zene-visszacsatolás (1) zöldborsó (1) zöldpaprika (2) zöldséglé (1) zsírraktár (1) Címkefelhő

Friss kommentek

Alakdoktor Blogszabályzat

dec11

Fahéjjal a cukorbetegség ellen

Az amerikai Ball Állami Egyetem kutatása szerint a fahéj fogyasztással csökkenthető vércukorszint, így a cukorbetegség kockázata is.

A Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics folyóiratban közzétett tanulmány szerint, amikor egészséges testsúlyú és elhízott felnőttek 6 gramm őrölt fahéjjal megszórva fogyasztották a standard mennyiségű reggeli gabonapelyhüket, a következő 2 órában 25 %-al csökkent a vércukorszintjük azokhoz a kísérleti alanyokhoz képest, akik fahéj nélkül ették standard gabonapehely reggelijüket.

A 37 résztvevővel végzett vizsgálat eredményei alapján a kutatók arra a megállapításra jutottak, hogy a fahéj egészséges testsúlyú és elhízott felnőttekben egyaránt csökkenti a vércukorszintet és javítja az inzulinérzékenységet, így védelmet nyújt a cukorbetegség ellen.

fahej1.jpg„Közel 80 millió amerikai felnőtt van prediabéteszes állapotban, vagyis olyan magas vércukorszinttel rendelkeznek, ami cukorbetegség kialakulásához vezethet. Nagyon biztatók az eredményeink, ezért azt tervezzük, hogy prediabéteszes és diabéteszes alanyokkal is végzünk hasonló kísérleteket.”  – mondta a kísérlet vezetője, Jo Carol Chezem.

A kutató hozzátette, hogy bár a kísérletben használt mennyiség (6 gramm, vagyis 2,5 teáskanál) több, mint egy csipet, az alanyokat nem zavarta az intenzív fahéj íz. A fahéjat más élelmiszerekhez, pl. joghurthoz, smoothie-hoz vagy akár húsételekhez is hozzá lehet tenni. A fahéjjal való fűszerezés tehát egy nagyszerű segítség a cukorbetegség kordában tartására.

A vizsgálat újabb bizonyítékkal szolgál a fahéj vércukorszint csökkentő, inzulinérzékenységet javító hatásáról.

A fahéj (Cinnamomum zeylanicum, Cinnamomum verum) jól ismert és gyakran használt fűszer. 

A fahéj nemcsak a tejberizs és tejbegríz, sütemények, kompótok, édes levesek, forralt bor ízesítésére alkalmas, a keleti konyha húsos, rizses  ételekhez is használja. Megvehetjük darabokban és őrölve is, de a frissen őröltnek jobb a zamata.

A fahéjat adó fa Kínában és Ceylon szigetén él; az ágairól lefejtett sötétbarna kérget használjuk fűszerként. A lehántolt kérget egy napig száradni hagyják, majd a külső részt eltávolítják. A megmaradt belső réteg száradás közben összetekeredik az általunk ismert fahéjtekerccsé.

A fahéj nemcsak kellemes íze, hanem a szervezetünkre káros szabadgyök-reakciókat mérséklő hatása miatt is előnyös a használata, ez utóbbi hatás mértékét mutatja az ORAC-érték.

 

Az ORAC-érték:

Az ORAC-érték (Oxygen Radical Absorbance Capacity)  egy hidrogénatom transzfer-mérő mechanizmus révén megmutatja az élelmiszerek antioxidáns tartalmát, vagyis szabad gyök-lekötő képességét (a szabad gyökök igen rövid életű, meglehetősen agresszív molekulák, amelyek képesek a szervezet bármely anyagában kárt okozni)  jól mérhető és összehasonlítható formában. Az ORAC az oxigén tartalmú szabad gyök-elnyelő, hatástalanító kapacitást méri 100 gramm vizsgált anyagra vonatkozóan.

Az ORAC- érték ismerete azért fontos pl. az egészségmegőrző, fogyókúrás, vagy öregedést lassító étrend összeállításakor, mert így könnyen be tudjuk építeni az étrendbe a táplálkozási ajánlások által javasolt 5 ezer – 12 ezer ORAC mennyiséget. Az majdnem mindegy, hogy ezt a mennyiséget áfonya, az acai bogyó, búzafű, kurkuma vagy bármely biológiailag aktív anyag fogyasztásával juttatjuk be a szervezetünkbe, viszont az ORAC segítségével az elfogyasztandó mennyiségeket egy szempillantással átláthatjuk.

szabadgyok5.jpgAz már kiderült, hogy  antioxidáns hatású élelmiszerek segítségével naponta 5 ezer – 12 ezer ORAC mennyiséget kellene fogyasztanunk. Az elfogyasztandó ORAC mennyiség nagyban függ az életkörülményeinktől, fizikai állapotunktól, pl. egy falun élő, sok háztáji- vagy bioételt fogyasztó nyugodtabb életritmusban élő, egészséges, elég fizikai aktivitást végző személynek alacsonyabb az antioxidáns szükséglete, mint egy keveset mozgó, túl sok stressznek, környezetszennyezésnek kitett, és sok túlságosan feldolgozott, nem otthon készült ételt fogyasztó városlakónak.

Az ajánlott 5 ezer – 12 ezer ORAC mennyiséghez képest Európában kb. 1500 ORAC-ot visz be egy átlagember naponta a szervezetébe, az amerikaiak még rosszabbul állnak, itt az átlag napi bevitel csak 800-1200 ORAC körül van.

Mindezek alapján egyértelmű, hogy napi szinten kell megfelelő mennyiségű ORAC-ot a szervezetünkbe juttatni, elsősorban  magas antioxidáns tartalmú zöldségek, gyümölcsök, fűszerek, másodsorban az ezekből készült kiváló minőségű táplálék-kiegészítőkkel.

Rövidesen ismertetem néhány élelmiszer, köztük a fahéj ORAC-értékét, de előtte még van valami, amiről tudnunk kell, mielőtt nagy adagokban fogyasztani kezdenénk a fahéjat.

Miért okozhat problémát a fahéj kumarin tartalma?

A kumarin egy természetes aromaanyag, ami néhány növényben (pl. borsmenta), és több élelmiszerben is megtalálható, és a fahéj tartalmazza a legnagyobb mennyiséget, 1 kg fahéj 2100-4400 mg kumarint tartalmaz.

A kumarin nagyobb mennyiségben véralvadás-gátló hatású, károsíthatja a májat is. A véralvadás-gátló hatás különösen veszélyes lehet a véralvadás-gátló kezelésben (pl. Syncumar) részesülő emberek számára, akiknél nagyobb mennyiségű fahéj fogyasztása megnehezíti a gyógyszer adag beállítását, és vérzéses szövődményeket okozhat.

A kumarin napi megengedett mennyisége testtömeg-kilogrammonként 0,1 mg, ami például egy 50 kilós személy esetén naponta 5 mg, egy 100 kilós személy esetén pedig 10mg kumarint jelent, viszont egy 20 kg-os kisgyermek esetén mindössze 2 mg fogyasztása javasolt.

A különböző élelmiszerekre vonatkozó maximális kumarintartalomról a Magyar Élelmiszerkönyv 1-2-88/388 számú előírásának (Az élelmiszerekben használható aromaanyagok és az előállításukra szolgáló nyersanyagok) II. számú melléklete rendelkezik, eszerint a kumarin az élelmiszerben kizárólag természetes tartalomként vagy a természetes nyersanyagokból készített anyagok révén lehet jelen. Az egyes élelmiszerek (és nem alkoholtartalmú italok) megengedett kumarintartalma legfeljebb 2 mg/kg, kivétel: bizonyos karamellás sütemények (10 mg/kg), a rágógumi (50 mg/kg) és a szeszes italok (10 mg/kg). Az adott határértékét tartalmazó, vagy kismértékben meghaladó  élelmiszerek folyamatosan fogyaszthatók egészségkárosodás nélkül.

A fahéj viszonylag gyakori allergén, és mivel bizonyos Tic-Tac cukorka, vagy rágógumi mellett sok szépségápolási termék (pl. anticellulit krémek, masszázskrémek) is tartalmazza vérbőség fokozó hatása miatt, ezért olyankor is érintkezésbe kerülhetünk vele, amikor nem is gondoljuk.

Néhány élelmiszer ORAC-értéke (/100 g élelmiszer):

ORAC
Szegfűszeg 290 283
Fahéj 131 420
Oregánó 175 295
Kurkuma 127 068
Acai hús+héj por 102 700
Édesítés nélküli, szárított kakaópor 55 653
Curry por 48 504
Zsálya 32 004
Gyömbér 28 811
Feketebors 27 618
Kakukkfű 27 426
Majoranna 27 297
Chili por 23 636
Málna 19 220
Pekándió 17 940
Arany mazsola 10 450
Articsóka 9 416
Áfonya 9 090
Vörös vesebab 8 606
Fokhagyma 5 708
Eper 4 302
Alma (Red Delicious) 4 275
Brokkoli 3 083
Spárga 1 644
Spenót 1 513

 

A táblázat alapján egyértelmű, hogy a legmagasabb ORAC-értékkel a fűszerek rendelkeznek. Ha az étkezéseinkben nem ragadunk le a só-bors használatánál, hanem bátran használjuk a fűszereket, gyorsan begyűjthetjük a megfelelő napi ORAC mennyiségünket, és a finom ízeken kívül az egészség áldásos hatását is élvezhetjük.

A bejegyzés trackback címe:

https://alakdoktor.blog.hu/api/trackback/id/tr465686586

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása