medifat_banner_1.jpg

Címkék

2012.július (1) 2013.augusztus (3) 2013.december (2) 2013.július (6) 2013.június (3) 2013.november (2) 2013.október (2) 2013.szeptember (3) 2014.április (3) 2014.február (2) 2014.június (1) 2014.szeptember (1) 2014. február (2) 2014. szeptember (1) 2014 február (1) 2015.február (1) 2015. február (1) aerob edzés (1) afrodiziákum (1) alak-trend (1) alakbarát (5) alkohol (1) alkoholfogyasztás (1) anorexia (1) anorexia nervosa (1) antioxidáns (1) aorta aneurizma (1) app (1) applikáció (1) aranyér (1) bizalom (1) BMI (5) bulimia (1) cellulit (1) cellulit-képződés (1) Coca-Cola (1) csirkemell (1) cukkini (3) cukorbetegség (2) dehidráció (1) derék/csípő arány (1) diabetes mellitus (1) diéta (1) dinnyediéta (1) Ducan-diéta (1) edzés (1) edzésterv (1) edzés hatásfoka (1) egészséges karcsúság (5) egészséges testsúly (1) egészségügy (1) egytálétel (1) elektrolipolízis (1) életstílus (1) élettani súlygyarapodás (1) elhízástudomány (1) elhízott (1) elhízott kamasz (1) energiatöbblet (1) étcsokoládé (1) étkezési sebesség (1) evészavar (1) exorexia (1) extra kalória (1) fahéj (1) fatorexia (2) fehérjében gazdag étrend (1) férfi fogyás (1) fitness (1) fitoösztrogén (1) fittség (1) fogyás 40 felett (2) fogyókúra (2) fokhagyma (2) folyadékfogyasztás (2) folyadékszükséglet (1) fűszer (1) futás (1) gasztroblog (3) glikémiás index (1) glikémiás telítettség (1) görögdinnye (1) gyaloglás (1) gyermekkori elhízás (1) gyógydiéta (2) gyors evés (1) gyümölcsfogyasztás (1) gyümölcslé (1) habzsolás (1) haskörfogat (3) HEARTY tanulmány (1) heti energiaszükséglet (1) hétvégi habzsolás (1) hírek (1) hízás (2) hozzáadott cukor (1) ideális testsúly (3) inverz anorexia (1) izomdiszmorfia (1) jojó szindróma (1) jymmin (1) kalóriabevitel (1) kalória számlálás (1) karácsony (1) kávé (1) kerékpározás (1) kocogás (1) koffein (1) komment (1) konyhatündér (1) kovászos (1) kumarin (1) lecsó (1) leves (2) low carb (1) low fat (1) MediFat (1) mediterrán diéta pontszám (1) mediterrán étrend (1) medvehagyma (1) menopauza (1) metabolikus szindróma kockázat (1) mozgás (1) music-feedback (1) napi folyadékbevitel (1) narancsbőr (1) (1) nyári étel (1) nyári recept (2) obezitológia (1) obezitológus szakorvos (1) olajspray (1) olívaolaj (1) omlett (1) ORAC-érték (1) ortorexia (1) orvosi kivizsgálás (1) Őszi fogyókúra (1) paleolit étrend (1) paprika (1) paradicsom (1) rágás (1) recept (1) rejtett elhízás (1) repceolaj (1) rezisztencia edzés (1) rozmaring (1) ruhaméret (1) sárgadinnye (1) sárgarépa (1) sport nézése (1) szarkopénikus elhízás (1) székrekedés (1) személyi edzés (1) szív- és keringési betegség kockázat (1) tanorexia (1) tartósítószer nélkül (1) tartós fogyókúra (1) tavaszi tisztítókúra (1) télire (1) testalkat (4) testkép (3) testképzavar (1) testkörfogat (1) testösszetétel (4) testzsír-százalék (1) testzsír százalék (1) tojás (2) triptofán (1) túlsúlyos (1) uborka (1) vágyfokozó ételek (1) Valentin nap (1) vércsoport (1) vesekő (1) virtuális (1) víz (1) vöröshagyma (2) xenoösztrogén (1) zene-visszacsatolás (1) zöldborsó (1) zöldpaprika (2) zöldséglé (1) zsírraktár (1) Címkefelhő

Friss kommentek

Alakdoktor Blogszabályzat

júl17

Kedvencem a cukkini

Tartozom egy vallomással: minden formában szeretem a cukkinit, ezért minden évszakban fogyasztom. 

Miért szeretem a  cukkinit?

  • mert egészséges és finom, az alakbarát ételek egyik királynője,
  • mert könnyen és gyorsan el lehet készíteni,
  • mert semleges íze miatt sokféle ételben felhasználhatom, fűszerekkel változatos ízhatásokat érhetek el.

cukkini.jpgA cukkini a kabak termésű növények családjához tartozik, a tök és az uborka szerelméből született. A cukkini termése 10-30 cm hosszú, lehet zöld vagy sárga. Főszezonja májustól októberig tart, de  manapság már egész évben frissen kapható.

Cukkini és az egészséges karcsúság

Alacsony energiatartalma (32 kcal/100 g) miatt igazi karcsúsító élelmiszer, megfelelő elkészítés mellett még gyógydiétákban is van helye. A cukkini 91%-a víz, ezért segít az élettani folyadékmennyiség elfogyasztásában.

Zsírtartalma elhanyagolható (0,4 g/100 g), 1,5 g/100 g fehérjét és 5,3 g/100 g szénhidrátot tartalmaz. Magas nátrium és foszfortartalma mellett még káliumot, cinket, magnéziumot, kalciumot és vasat, A-, B1-, B2-, B6-, C-vitamint, niacint is találunk benne. A tápanyagok jó része a héjában található, ezért előnyösebb alapos tisztítás után hámozatlanul, sőt a magokat is bennhagyva fogyasztani, ezt a zsenge példányokkal minden további nélkül megtehetjük. Élelmi rost tartalma 2,4 g/100 g. Glikémiás indexe és glikémiás telítettség értéke alacsony, erősen lúgosító hatású élelmiszer.

Enyhe hashajtó hatása miatt jól rendezi a székrekedést, puffadást nem okoz. Vízhajtó tulajdonsággal is rendelkezik, ezért salaktalanító napokon is hasznát vehetjük. Jó antioxidáns-forrás, csökkenti a káros sejtmutációk kialakulási kockázatát. Ha nyersen, vagy rövid ideig főzve esszük meg, ezeket a hasznos antioxidánsokat veszteség nélkül bekebelezhetjük. Előnyös tulajdonságai miatt nagyobb mennyiségeket is ehetünk belőle, megóv az éhezés-érzéstől.

Mit készíthetünk cukkiniből?

A cukkinit sokféleképpen készíthetjük el: leves, zöldségkrém, pástétom, saláta, egytál étel, zöldségköret, grillezett vagy töltött cukkini. Használhatjuk hús helyettesítésére. Készíthetünk belőle salátát, savanyúságot, főzeléket. Lehet rétes vagy palacsinta tölteléke, sütemények alapanyaga. A fűszerek közül jól passzol hozzá a kapor és a petrezselyem a vöröshagyma, a fokhagyma, a kakukkfű, a bazsalikom, az oregánó. 

A bejegyzés trackback címe:

https://alakdoktor.blog.hu/api/trackback/id/tr635412126

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása