Ebben a receptben a cukkini hagyma és más finom zöldségek társaságában méltó társa a finom csirkemellnek. Én a rozmaring mellé általában teszek kaprot is, de más fűszerekkel az alapreceptet sokféleképpen használhatjuk, hiszen a cukkini és a csirkemell is jól bírja a fűszerezést semleges íze miatt. A hozzávalók között szerepel a 2-3 spriccentésnyi kifejezés, ami kicsit szokatlan lehet. Én a főzésnél sokszor használok olajsprayt. Ezt több helyen lehet kapni, vagy olajjal feltöltve, vagy üresen és akkor bármilyen olajjal feltölthetjük. Az olajspray segítségével kevesebb zsírt használunk fel, így az ételek kalóriatartalma alacsonyabb lesz.
A tanyasi vagy bio csirkemell tömörebb (több izmot és kevesebb vizet tartalmaz), mint kevésbé minőségi társai, ezért nagyobb mennyiség marad meg sütés-főzés után. Az állati fehérjét a csirkemell biztosítja a receptben, alacsony zsírtartalom mellett.
Hozzávalók (4 személy):
- 40 dkg csirkemell (lehetőleg tanyasi vagy bio csirke)
- 60 dkg cukkini
- 15 dkg zöldpaprika
- 15 dkg vöröshagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- 2-3 spriccentésnyi olívaolaj vagy repceolaj
- só, bors
- rozmaring (1 ágacska vagy 0,5 mokkáskanál szárított)
Elkészítés 1 verzió:
Serpenyőben 2-3 spriccentésnyi olajat forrósítunk. A csirkemell szeleteket a forró olajban elősütjük, majd tepsi alját kirakjuk a szeletekkel. A cukkinit meghámozzuk, kb. fél centi vastag körszeletekre vágjuk. A zöldpaprikát hosszúkás szeletekre vágjuk. A vöröshagymát kockára vágjuk, a fokhagymagerezdeket apróra vágjuk . A zöldségeket sózzuk, frissen őrölt borssal megszórjuk, rozmaringgal fűszerezzük, majd alaposan összeforgatjuk és a csirkemellre halmozzuk. Az egészet leöntjük kb. 1 dl vízzel, lefedjük fóliával és kb. 30 percig 200 fokon sütjük (a cukkini félig pépes lesz). A fóliát levéve a keletkezett levet elpárologtatjuk, a tetejét megpirítjuk.
Elkészítés 2. verzió:
A csirkemellet és a zöldségeket nagyobb kockára vágjuk, hogy grillnyársra húzhassuk. A csirkemellet legalább 1 óráig az olajat és fűszereket tartalmazó pácba helyezzük. A pácolás után a hozzávalókat felváltva grillnyársra húzzuk, majd alufóliába csomagolva tepsiben vagy grillen megpároljuk, majd a fóliát eltávolítjuk, és megpirítjuk.
Elkészítés módja: egyszerű
Időtartam: 30 perc + előkészítés
Friss kommentek